Bebekler iletişim aracı olarak ağlamayı tercih ederler. Her bebek özellikle yenidoğan döneminde gün içerisinde toplamda 2 saat ağlayabilir. Bu özellikle 2-3 ay aralığında en üst noktaya ulaşarak 3 saate yaklaşabilir. Fakat bazı bebekler günde 3 saatten fazla 3 haftadan fazla hiçbir sebep yokken ağlama krizlerine giriyorsa ve bu ağlamalar uzun süreli ve zor sakinleştirme oluyorsa bunlara kolik bebekler diyoruz. kolik bebek diyebilmemiz için altta yatan başka herhangi bir sebebin olmaması gerekiyor. Bebeklerde bu ağlamalara enfeksiyonlar, mide-bağırsak problemleri, besin alerjileri gibi birçok şey sebep olabilir. Öncelikle bunların ekarte edilmesi gerekir.

KOLİK BEBEKLERDE NELER FAYDALI NELER FAYDASIZ?

Akupunktur yöntemi özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde uygulanmaktadır. Akupunkturun faydalı olduğuna dair herhangi bir bilimsel veri yoktur. Ülkemizde kullanılan hacamat, bardak çekme gibi yöntemlerinde bilimsel bir faydası gösterilmemiştir. Çeşitli bitki çayları kullanılmasının hem belirli bir dozunun olmaması hem içerisindeki toksik maddeler açısından yine kolik bebeklerde önerilmemektedir. Kolik bebeklere yönelik ilaçlardan probiyotiklerin faydası gösterilmiş, şikayetlerin azaldığı klinik olarak kanıtlanmıştır. Fakat her kolik bebekte probiyotiklerin faydalı olduğu gösterilmemiştir. Yine besin alerjisi olabilecek çocuklarda özellikle inek sütü, yumurta sarısı, fındık gibi gıdalarla birlikte diyet yapılmasının faydası gösterilmiş fakat bu sadece besin alerjisi olan çocuklarda faydalı olmuştur.

KOLİK BEBEKLERDE FAYDA SAĞLADIĞI KANITLANMIŞ DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİKLERİ

Davranış değişiklikleri hem ucuz hem yapılması kolay hem de çocuğa hiçbir zararı yoktur. Bunlardan öncelikle annenin alkol, sigara ve kahveden uzak durması önerilmektedir. Bebeği aşırı uyarma aşırı sevme, uyku ya da beslenme zamanlarında rahatsız etme durumlarından sakınmak gerekir. Kanguru bakımı önerilmekte. Anneyle ten tene temas kolik bebeklerin ağlama krizlerini azaltmaktadır. Ritmik hafif sallamalar kolik bebeklerde faydalıdır. Bu aşırı sallayarak bebeğe zarar verecek şekilde değil hafif bir şekilde sallama şeklindedir. Arabayla gezdirme bu hem kendi arabasında hem de otomobilde gezdirme sırasında bebeklerin rahatladığı gözlenmiştir.

KOLİK BEBEKLERDE FAYDALI DAVRANIŞLAR NELERDİR?

  • Doğru kundaklama da kolik bebeklerde faydalıdır. Doğru kundaklama ayaklar hazır ol pozisyonunda olacak şekilde değil fleksiyon dediğimiz kurbağa bacağı şeklinde kundaklama doğru kundaklamadır.
  • Sırta hafifçe vurarak ve masaj yaparak kolik bebeklerin ağlama krizleri giderilebilir. Yine ılık banyo ya da karnın üzerine ılık havlu koyulmasının bebekleri rahatlattığı görülmüştür.
  • Emzik kullanımı ilk 6 ayda bebeklerde rahatlama sağlamaktadır.
  • Bebeğin yatış pozisyonunun değiştirilmesi, sırt üstünden yana doğru çevrilmesi de ağlamalarda azalmalara neden olduğu gösterilmiştir.