Yılbaşı tek bir geceden ibaret, ama bu gecede yediklerimiz ve içtiklerimiz ertesi günü sağlıklı bir şekilde geçirip geçirmeyeceğimizi belirliyor. Bu gecede herkes sevdikleri ile beraber güzel sofralar kurulup vakit geçirmeye çalışıyor. Keyif alırken farkında olmadan yeme ve içmenin ölçüsü kaçabiliyor. Bu durumda dikkatli olmakta yarar var. Tek bir geceyi her şeyi sığdırmaya çalışmayın. Fakat fazla kaloriyi ve alkolü tolere etmek mümkün.
YAPILAN EN BÜYÜK HATALAR
Çerezler, cipsler küçük atıştırmalıklar: Kuruyemişler besleyici değeri yüksek olması ile birlikte enerji değeri de çok yüksek besinlerdir. Önünüze bırakılan kuruyemişler veya atıştırmalıklar siz farkında olmadan bitebilir. Bu atıştırmalıklar ardından bir akşam yemeği de gelecektir. Ekstradan alınacak alkol durumunu da düşünmeniz gerekmektedir. O nedenle atıştırmalıklarda ölçülü davranmanız gerekmektedir. Aklınızda bulunsun 6-8 adet badem veya 2 tam ceviz veya 10-12 adet fındık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile aynı kaloriyi taşımaktadır.
Mezelere dikkat! Mezeler size daha hafif gelebilir fakat bunların içersinde masum olmayan meze çeşitleri de bulunmaktadır. Mezelerin başına oturup sürekli atıştırma yapmak doğru olmayabilir. Eğer mutlaka meze yemek istiyorsanız, beyaz peynir ve yoğurtlu mezeleri tercih etmeye özen gösterin. Kızartma ve humus gibi yağlı karbonhidratlı besinlerden kaçının
Doğru su tüketimi yapmamak: Yılbaşı akşamlarında fazla alkol tüketimi yapıldığında ya da gazlı ve şerbetli içecekler veya meyve suları tüketimi fazla olduğundan dolayı su içmek aklınıza gelmeyebilir. Su tüketimi yetersiz olabilir. O nedenle yemeklere başlamadan önce 2 -3 bardak su tüketimi yemek arasında 2-3 bardak su tüketimi yapılmalıdır.
Yemek yerken hızlı davranmak: Sindirim ağızda başladığı için hızlı yemek yeme sırasında besinler sindirilmeden mideye gider. Midede gaz ve hazımsızlık şikâyetleri başlayabilir. Doyma sinyali mideye 20. Dakikadan sonra iletilir. Bu nedenle yemeği yerken yavaş yavaş sindire sindire ve iyi çiğneyerek yemeye özen göstermek gerekmektedir.
Yılbaşı yemeğinden dolayı gün boyu aç kalmak: Aksine yılbaşında, gününüzü kahvaltı ile başlamak, öğle yemeği ve ikindi vaktinde de bir ara öpün tüketimi yapmak en doğru yoldur. Gün boyunca aç kalmanız sizin akşama doğru daha fazla yemenizi gerektirebilir. Uzun saatler hiçbir şey yemeden yılbaşı yemeğini beklemek metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır.
Yılbaşı yemeğinden önce öğünleri atlamak ve gün boyu aç kalmak: Kan şekerinizin düşmesine sebep olacağı için akşam yemeğinde ihtiyaçtan daha çok besin tüketiliyor. Yılbaşı yemeğinden iki saat öncesinde 1 kâse çorba ve 2 dilim etimek veya 1 meyve ve 1 kâse yoğurt gibi bir ara öğün yapmakta fayda var.