Tiroid Hastalarında Beslenme

tiroid hastalarinda beslenme 

Tiroid vücudumuz için önemli bir hormondur. Vücudumuzdaki en önemli özelliklerinden bir tanesi enerji ve vücut kompozisyonundaki en iyi hormonlardan bir tanesidir. Özellikle büyüme ve gelişmede, sinir sisteminde, iskelet sisteminin gelişmesinde tiroid hormonunun büyük bir önemi vardır. Eğer tiroidden şüphe ediliyorsa, guatr ya da nodül herhangi bir şey tespit edildiyse küçük bir kan testiyle hepsinin sonuçlarını görebiliyorsunuz. Tiroid 2 şekilde tespit ediliyor. Bir tanesi hipotiroid diğeri de hipertiroid. Hipotiroiddeki genellikle yetersiz hormon salgılanmasından kaynaklanır, genellikle klinik bir tablo şeklindedir. Bu durumdayken beslenme uzmanınızla birlikte çalışılması ve bir dâhiliye uzmanına görünmeniz gerekmektedir. Hipertirodizmde ise kişinin iştahlı olmasına rağmen kilo kaybı başlamaktadır. Özellikle istirahat halindeyken kişilerin nabzı 100 üzerinde tespit edilmektedir.

Guatrojenik besinleri genellikle kişilere önermiyoruz. Özellikle soya sosu. Son yapılan araştırmalarda tiroid hastalarında soya sosunu tüketmemesi gerektiği belirlenmiştir. Guatrojenik besinler dediğimiz genellikle kök sebzeler içerirler. Kök sebzeler de karnabahar, brokoli türü sebzeler guatrojenik besinlerdir. Bunları tüketirken genellikle sizin uzmanınızla birlikte miligram hesabı yapılarak ya da kişinin TSH’larındaki durumları gözlemlenerek kişilere verilmektedir. Bu durumdayken turpu ve karnabahar çeşidi olan kök sebzeleri tüketirken dikkat edilmesi 100 mg geçilmemesi gerekmekte. Tüketim sırasında kepekli ve tuzlu yiyeceklere de dikkat edilmesi gerekiyor. Yemeklerden sonra direk meyve tüketimine geçilmemeli arada 30-45 dk. sonrasında meyvelerinizi tüketebilirsiniz.

İlgili Yazılar