Virüsle savaştığımız bu günlerde sosyal izolasyon dışında beslenmede en ön safhadadır. Bu dönemde kronik hastalıkları olan kişiler daha çok korunması gerekirken beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekmektedir. Tekrar ve tekrar uyarıda bulunmam gerekirse (kalp damar hastalıkları olanlar, bağışıklık sistemi hastalıkları, böbrek ve karaciğer hastalıkları olanlar) şu anda en büyük risk grubudur. Ortak nokta şu ki metabolik olarak sağlıklı olmamalarıdır. İnsülin direnci olanlar ve kilo sorunu olan kişilerde metabolik bir hastalık olduğundan risk grubunda olan hastalardır.
Beslenme önerisinde bulunmamız gerekirse;
- İşlenmemiş gıdaları tercih edin (daha taze ve iyi temizlenmiş gıdaları tercih edin)
- Şekerden uzak durun şeker hücrelerin etki gücünü azaltır ve direnci düşürür. İçinde bulunduğumuz dönemde şeker, kek, poğaça börek yemek uygun değildir. Aniden kan şekerini yükseltip direnci kaybetmenizi sağlar. Vücut bir yandan bir şeylerle savaşırken ekstra yük bindirmeyin.
- Bol bol protein tüketin (hayvansal proteinler şart değil) bitkisel proteinlerde tüketmek doğrudur. Bakliyat özellikle yeşil mercimek protein açısından en zengin besindir.
- Baharatlar antiviral olanlar (zencefil, sarımsak, zerdeçal, biberiye, pul biber, kekik) tüketimini arttırın. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar uzak durmalıdır.
HANGİ TÜR BESİNLER TÜKETMEM DOĞRU OLUR?
KEMFEROL: Ispanak, kabak, dereotu
KUERSETİN: Soğan, kekik, pul biber, elma, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli
HESPERİDİN: Portakal, üzüm çekirdekleri, limon ve kabukları, mandalina özellikle kabuklarından çay
OLEUROPEİN: Zeytin ve zeytin yağı
KATEŞİN: Yeşil çay ve bazı yeşil yapraklı sebzelerde
LAURİK ASİT: peynir süt ve süt ürünleri, Hindistan cevizi yağı, kümes hayvanları, yumurta sarısı
BAĞIŞIKLIK GÜÇLENDİRİCİ VİTAMİNLERE ODAKLANABİLİRSİNİZ.
A vitamini ve C vitamini bu aşamada çok çok önemli olduğunu düşünüyorum, bunları kullanmadan önce de doktorunuzdan tavsiyeler alabilirsiniz.
BAĞIRSAKLAR SİZİN İKİNCİ BEYNİNİZ, ONLARI AKTİVE EDİN.
Aktive etmenin en iyi yolu ise sağlıklı bir bağırsak isteniyorsa prebiyotik ve probiyotiklere odaklanabilirsiniz.
Prebiyotik: soğan, sarımsak, kuşkonmaz, enginar, muz, elma, keten tohumu, deniz yosunu
Probiyotik: ev yapımı, turşu
GÜNDE EVDE DAHİ OLSANIZ 40-45 DK EGZERSİZ YAPMALISINIZ. VE EN ÖNEMLİ NOKTA İSE UYKU DÜZENİNİZ ÇOK ÖNEMLİDİR. STRES VE SIKINTIDAN UZAK DURUN. BAĞIŞIKLIĞI EMEN VE ONU YOK EDEN ŞEYLERDEN BİR KAÇIDIR.