Emzirme Döneminde Beslenme

emzirme doneminde beslenme

Her canlının sütünün kendisine ve bebeğine özel olması anne sütünü yavrusu için benzersiz bir besin yapmaktadır. Erken doğmuş bebek için en ideal besin yine kendi annesinin sütüdür. Çünkü bebeğin o anda ihtiyaç duyduğu tüm maddeler, yalnızca kendi annesinin sütünde bulunmaktadır. Yaşamlarının ilk altı ay içerisinde bebeklere verilebilecek en ideal besin anne sütüdür. Anne sütü ve emzirme bebek ve anne için sayısız yararlar sağlamaktadır.

Süt üretimini arttırmak için, bebekle anne doğumdan sonra aynı odada olmalı ve emzirmeye hemen başlamalıdır. İlk aylarda süt artımı için bebek sık sık emzirilmelidir.

  • Anne, laktasyon dönemine uygun, yeterli ve dengeli beslenmeli, bol sıvı tüketmelidir. Emziklilik döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek olan süt ve taze sıkılmış sebze-meyve suları gibi içecekler tercih edilmelidir. Fakat bu tür meyve sularında aşırıya kaçılmamalıdır. Kişinin ihtiyacına göre sınırlandırma yapılmalıdır.
  • Anne sütünün bileşimini etkileyen faktörlerin başında annenin diyeti (beslenme şekli ve alışkanlıkları) gelmektedir. Kadınların gerek gebelikte gerekse laktasyonda tükettikleri enerji ve besin ögeleri miktarı, sütlerinin genel bileşimini etkilemektedir. Bu nedenle, kadınlara gebelikte ve emziklilikte yeterli ve dengeli beslenmenin önemi vurgulanmalı, diyetlerindeki farklılıkların sütlerine yansıyacağı, dolayısıyla bebeklerin büyüme ve gelişimlerini etkileyeceği konusunda eğitilmeleri gerekmektedir.
  • Emziklilik döneminde aşırı diyet vücudu yoracak diyetler yapılmamalıdır. Bu dönemde enerji alımı günlük 1800 kalorinin altına düşerse, vücut için gerekli olan besin ögeleri yeterli düzeyde alınmamaktadır. Özellikle emziklilik döneminin başında düşük kalorili bir diyet uygulaması süt yapımını azaltmakta ve sütün besin değerini olumsuz etkilemektedir.
  • Emziklilik döneminde alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
  • Annenin dinlenmesi sağlanmalıdır, anneye ruhsal yönden yardımcı olunmalıdır. Bebeği ile tensel temas kurmalıdır.
  • Anneye özgüven kazandırıcı yakınlık ve ilgi gösterilmeli ve sakinleşmesi sağlanmalıdır.
  • Bebekler anne sütü ile beslendikleri dönemde büyüme ve gelişme açısından mutlaka izlenmelidir.

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRAN BESİNLER

  1. Normalde 2-2,5 litre su tüketimi yapılırken emziklilik döneminde 3 litre çıkarılmalıdır. Bu dönemde su çok önemlidir. Sütü artırma özelliğine sahiptir.
  2. NE KADAR ÇOK YEŞİL SEBZE O KADAR SÜT; ıspanak, ısırgan, karalahana, kırmızı pancar gibi koyu yaprakları olan sebzeler, içerdikleri vitaminler ve mineraller sayesinde emzirirken ihtiyaç duyulan ekstra kalorileri alırken sağlıklı almanızı sağlarlar. Ne kadar çok yeşillik o kadar süt! Çiğ tüketilen sebzeler ve az pişmiş sebzeler bu durumda daha sağlıklıdır. Gaz yapan sebzelere dikkat edilmeli ve miktarı ayarlanmalıdır. Lahana, karnabahar, brokoli gibi
  3. Kolesterolü düşüren ve kan basıncını düzenleyen yulaf, süt arttırma da etkili. Ayrıca rahatlatan ve enerjinizi yükselten bir besin olması özelliğiyle de stresli olmadığınızda salgılayabildiğimiz hormonların salgılanmasına izin vermiş olur. Oksitosin, prolaktin gibi süt üretiminde rol oynayan hormonlar, siz rahat olduğunuzda çok daha rahat salgılanmaktadır.
  4. Havuç; ister çiğ olarak salatanıza ekleyin, ister atıştırmalık olarak tüketin, isterseniz de suyunu sıkıp için emzirme sırasında ihtiyaç duyulan enerjiyi size verirken sütün de kalitesini artırmaktadır.
  5. Nohut, tahin, sarımsak, zeytinyağı ve limon ile hazırlanan humus, emziren anneler için protein bombasıdır. Süt üretimine yardımcı olmaktadır.
  6. Hurma, kayısı, taze incir, kuru incir, kayısı: en iyi süt arttıran besinlerden birkaçıdır. Bol miktarda lif, potasyum ve kalsiyum içerirler, A ve C vitamini bakımından zengindirler. Kayısı ayrıca triptofan denilen ve süt üretimini sağlayan prolaktin hormonunu tetikleyen bir madde de içerirler.
  7. Bol bol omega-3 içeren somon balığı, doğrudan süt üretimi sağlamasa da, annelerin beslenmesini çok iyi destekliyor ve süt üretimini sağlayan hormonları salgılamaya yardımcı oluyor.
  8. Rezene; süt üretimini arttırmaya yardımcı olan en iyi bitkilerden biri. Taze rezene yapraklarını yemeklere ve salatalara karıştırılır. Rezene hem bebeğin hem annenin sindirim sistemine yardımcı olurken bebeğin daha sağlıklı ve rahat uyumasını sağlar. Sakinleştirir. Kardeş bitki olan dereotu da tüketildiğinde süt üretimini arttırmaya yardımcı olur.

Süt, yoğurt = 2-3 su bardağı (400-600 ml)
Peynir= 2 kibrit kutusu (60 gr)
Et, tavuk, balık =3-4 porsiyon
Yumurta, kuru bakliyat = 1 porsiyon
Taze sebze ve meyveler = 5-7 porsiyon

Anne Sütü Artıran Besinler

  • Su
  • Ev yapımı içecekler
  • Sütlaç gibi az şekerli ve şerbetsiz tatlılar
  • Yulaf
  • Havuç
  • Balık
  • Hurma, incir
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Barbunya gibi baklagiller
  • Çemen otu
  • Nohut
  • Tahin
  • Kuru meyveler
  • Rezene

İlgili Yazılar