Diyabet hastası iseniz kişiye özel belirlenmelidir. Diyetleri geçici olmamalıdır. Alışkanlık haline getirilmelidir. Yaşam boyu devam ettirilmelidir.
Boy ve yaş faktörü kiloda önemlidir. Sahip olan fazla kilo varsa eğer bir an önce kurtulmak gerekmektedir. Şeker hastalığını en kolay şeklinde kontrol altına alma şeklidir.
Öğünler 3 ana 3 ara olmak üzere düzenlenmeli öğünler aralarında 2-2,5 saati aşmamalı, öğünlerde alınan kalori dengeli olmalıdır.
Diyetteki posa içeriği arttırılmalıdır. Öğünlerde alınan posa yüzdesinin fazla olması karbonhidrat emilimini yavaşlatacağından şeker seviyesinin düzenlenmesine olumlu etki edecektir. Yemeklerin yanına salata eklenmeli, ekmek çeşitlerine dikkat edilmeli posa içeriği yüksek; çavdar, kepek, tam tahıllı gibi çeşitlendirilebilir. Ayrıca kabuklarıyla yenebilen meyveler kabukları ile birlikte tüketilmelidir.
Özellikle patates, havuç, bezelye, pirinç, beyaz ekmek glisemik indeksi yüksek olduğundan dolayı tüketilmemesi gerekmektedir. Bu tür yiyecekler kan şekerini hızlı yükselten besinlerdir.
Günlük su tüketimine dikkat edilmelidir. Günde kg başına 30 ila 35 ml sıvı alınması gerekmektedir. 2-2,5 lt su tüketimine özen gösterilmelidir.
Uzak durulması gerekenlerden ise şeker ve şekerli besinler: ilaç kullanıyorum ben şekerim yükselmez düşüncesi şekerli besinler tüketmeniz anlamına gelmez. Şeker hastalığı kronik bir hastalıktır. Geçti diye düşünülmemelidir. Ayrıca bal, pekmez gibi doğal tatlı olarak kabul edilen yiyecekler de masum değildir. Pekmezin üzümden yapıldığı, balda da şeker olduğu unutulmamalıdır.
Diyabetik ürünlerinde zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Zararsız gibi kabul edilmemelidir. Çeşidi ve miktarı diyetisyene sorulmadan tüketilmemelidir.
Pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir. Diyabet hastalarının karbonhidrat, yağ ve protein denge dağılımı orantılı olmak zorundadır. Alınan yağ miktarını arttırmamak için yemekler; ızgara, haşlama veya fırınlama yöntemi kullanarak pişirilmelidir.