Ailesiyle uzun süre yaşayan çocuklar okula başlama dönemiyle hayatlarında büyük değişimler başlar ve en büyük sıkıntı ise bu dönemde başlar. Çocuklar okula ayak uydurmaya çalışırken beslenmelerinde büyük sıkıntılarda bizi beklemektedir. Büyüme dönemi ile birlikte daha çok enerji ihtiyacı olan okul çağı beslenme hem sağlıklı gelişimleri hem de okuldaki başarıları için beslenme konusu, üzerinde hassasiyetle durulması gereken konuların başında yer alıyor. Aslında sağlıklı beslenmenin ilk şartı düzenli kahvaltı yapmakla başlıyor. Sabah saatlerinde besin maddelerinin dengeli bir şekilde alınmasında ve kan şekeri düzeylerinin dengelenmesinde anahtar bir rol üstleniyor.

Evden çıkmadan önce yapılacak kahvaltı çocuklarınızın konsantrasyonun arttıracak kendisini daha zinde hissedecektir ve anlama konusunda zorluk çekmesini engel olacaktır. Yeterli ve dengeli beslenme için süt ve süt ürünleri, ev yapımı taze meyve suları, pekmez, yumurta, bal, yeşil sebzeler ve kırmızı sebzelerden yapılan omletler, gibi besin öğeleri mutlaka bulundurulmalıdır

PEKİ BESLENME ÇANTASI NASIL HAZIRLANMALIDIR?

  • Sağlıklı ve besin gruplarını en iyi şekilde içeren besinler bir arada bulundurulmalıdır. Öncelikle besin içeriği yüksek, kolay taşınabilir, rahatsız edecek kokular barındırmayan besin maddeleri hemen bozulmayacağından emin olduğunuz yiyecekler tercih edilmeli (örn; patates salatası, sosis, salam, sucuk) gibi bazı besin maddeleri oda ısısında kaldığında bozulmaya başlar.
  • Çocuğunuzun yeme kapasitesini bilmeniz gerek, tüketebileceği kadar yanına besin konulmalıdır. İstediği besinlerden verebilirsiniz, fakat dikkat edilerek patates kızartması yerine fırında patates ya da ızgara patates gibi
  • Süt ve süt ürünlerini mutlaka bulundurun fakat uzun ömürlü sütleri tercih ediniz.
  • Et ve et ürünlerinden bulundurun haşlanmış yumurta gibi fakat kokusundan rahatsız oluyorsa birer parça peynir dilimleri bulundurun.
  • Çocuk muhakkak kantinden yemek yemek isteyecek fakat siz bunu minimum düzeye çekebilirsiniz. Birlikte yaptığınız tam tahıllı kekler yada poğaçalar bir parça yanına fazla dilim koyarak arkadaşları ile birlikte tüketecek ve bu durum onun hoşuna gidecektir.
  • Teneffüs aralarında tüketebileceği ceviz, fındık, kuru üzüm, kuru kayısı, incir, gibi birkaç tane konabilir.. Bu besinlerin kalori değerleri nedeniyle çok değil, yeterli konulması gereklidir.
  • Taze meyve ve sebzeleri iyi yıkanmış, mümkünse kabuklarıyla beraber, doğramadan koyun. Doğranan meyvelerin vitamin ve mineral kaybına uğramaktadır.
  • İçecek konusunda çocuklarınızı geçiştirmeyin mümkün oldukça su tüketimi yapmasını sağlayın ekstradan evde gazlı içecek tüketimi yapmayın birlikte ayran, kefir, taze meyve suları tüketimi yapın, kefir çocuklar için hem probiyotik hem de kalsiyum ihtiyacı önemlidir.
  • Çocuğunuza beslenme çantasını güneşten ve fazla ısıdan koruması gerektiğini öğretin.

YEMEKHANE MENÜSÜ YETERLİ Mİ?

Okul yemekhaneleri çocuklar için hazırlanmış ortak bir menüdür. Her çocuk ideal bir menü olmayabilir. Kimi çocuk çok iştahlı olabilirken kimisi çok iştahsız olabiliyor, ya da çocuğunuzun bir besin maddesine karşı alerjisi olabiliyor. Ailelere düşen görev ise burada aylık menüleri incelemesi ve okula bildirmesi gerekmektedir. Bu konuda uzmandan da yardım alabilirler. Çocuklar yemekhane olsun yada beslenme çantası olsun fark etmeksizin sağlıklı nesiller yetiştirmek adına her gün mutlaka süt – yoğurt – tavuk – balık – kuru baklagil – sebze – meyve – ekmek – tahıl gibi besin gruplarından tüketilmesi gerekiyor. Bir öğünde et- balık var ise diğer öğünlerde kesinlikle sebze tüketimi yapılmalıdır. Çikolata ve şeker yerine sütlü tatlılar, evde yapılmış meyveli süt veya yoğurtlar tercih edilmelidir.

ÖRNEK BESLENME ÇANTASI

PAZARTESİ: peynirli bol yeşillikli sandviç + %100 meyve suyu
SALI: tam tahıllı poğaca + ayran
ÇARŞAMBA: ev yapımı cevizli kek + 1 su bardağı kadar süt
PERŞEMBE: meyveli yoğurt+ 3 adet ceviz+ küçük bir tost
CUMA: ev yapımı peynirli krep + ayran