Alerjik rinit; burun mukozasının yani burnun içini döşeyen tabakanın alerjisidir. Alerjik rinit görülme sıklığı her geçen gün artmaktadır. Bugün için Avrupa’dan ve Amerika’dan verilere baktığımızda neredeyse %30’lara varan alerjik rinit hastası bulunmaktadır. Çocuklarda ve erişkinlerde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Ülkemizde de yapılan çalışmalarda da %10-30 civarında alerjik rinit hastası bulunmaktadır. Alerjik rinit olan çocuklarda en sık görülen semptomlar burun tıkanıklığı, öksürükler, kaşıntı (özellikle damakta, burunda ve kulaklarda kaşıntı) şeklindedir.
Alerjik rinite eşlik eden bulgular olabilir. Gözlerde yaşarma, gözlerde kaşıntı, balgamlı öksürük, uykusuzluk ve buna bağlı olarak sabah iştahsızlığı, sinirlilik hali alerjik rinite eşlik eden diğer bulgulardır. Alerjik rinit tek başına bir hastalık değildir. Alerjik riniti olan çocuklarda kulak enfeksiyonları, boğaz enfeksiyonları sıklıkla görülmektedir. Ayrıca geniz eti büyümesi alerjik rinit olan çocuklarda sık görülen bir durumdur. Dolayısıyla sadece alerjik rinit değil eşlik eden diğer hastalıklarında tedavisi gerekir.
Bunlardan birincisi alerjik rinite bağlı olarak gözlerin altında, özellikle göz torbası dediğimiz kısımlarda mor renk değişikliği görülmektedir. Yine alt göz kapaklarında çizgilenmeler olabilir. Yine alerjik selam dediğimiz çocukların burnunu kaşımak amacıyla elleriyle burunlarını yukarıya kaldırarak silmelerinden ötürü alt 1/3 lük kısımda bir çizgi olabilir. Bu gibi bulgular alerjik rinitli çocuklarda görülmektedir. Alerjik şikayetler genellikle alerjenlere uzun süre maruz kaldıktan sonra oluşur. Yani alerjik rinit 2 yaştan sonrasının hastalığıdır. 2 yaşından sonra bu bulgular çocuğunuzda görülüyorsa mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmanızı öneririm.
Alerjik daha çok şehirlerde yaşayan çocuklarda görülür. Bunun sebebi çevresel etmenlere daha fazla maruz kalmalarıdır. Ailede alerjik biri olması, annenin sigara içmesi, erkek cinsiyet, doğum zamanının bahar aylarında olması, çocukluk döneminde çok sayıda antibiyotik kullanmak alerjik rinitte risk faktörleridir. Evde daha çok ev tozu akarı dediğimiz mikroskobik küçük canlılardan dışarıda da en çok polenlerden kaynaklı olarak alerjik rinit semptomları gözükmektedir. Alerjik rinitin tedavisinde çocuklarda şurup olarak antihistaminik dediğimiz alerji şurupları ve alerjiyi engelleyici burun spreyleri tedavide ilk basamak olarak kullanılmaktadır.