Son yıllarda hastalarla en uzun konuştuğumuz ve fikir alışverişinde bulunduğumuz konulardan biri olma yolunda hızla ilerliyor. Şeker yüklemesi gebelere herhangi bir zarar veren bir şey değil. Gebelik şekeri dediğimiz hastalık anne ve bebek kayıplarında üst sıralarda yer alan bir hastalıktır. Bu insanlar normalde şeker hastası olmayan bir kısmı ileride şeker hastası olacak kadında. Fakat gebelik gibi metabolizmayı değiştiren ve dönüştüren durumlarda bu insanlar normal bir şeker hastasına sahip şeker hastası bir insanın özelliklerine bürünüyorlar. Şeker maddesini vücut işletemez hale geliyor. Dolayısıyla gebeliğe has, gebelik şekeri diyebileceğimiz durumla karşılaşıyoruz. Şeker yüklemesi bunun tanısı için yaptığımız bir testtir.
GEBELİKTE ŞEKER YÜKLEMESİ NASIL YAPILIR?
50-75-100 gr’lardır. Eski zamanlarda şeker yüklemesi için 24-28. Haftalarda 50 gr.’lık test yapılırdı. Bu testten 1 saat sonraki şeker değeri 140’ın üzerinde ise bu insanlara 100 gr.’lık test yapılırdı ve 1. saat, 2. saat, 3. saat ve açlık olmak üzere toplam 4 kez kan bakılırdı. Bunun avantajı bir grup hasta 50 gr.’lık testi yapıyordu ve başka teste gerek kalmıyordu. Sadece bir kez kan vermiş oluyordu. Bir grup talihsiz hasta da 100 gr.’lık test yapıp 4 kez kan veriyordu. Şimdilerde yaklaşık 5-10 yıldır bizler tek bir test uyguluyoruz. 75 gr.’lık şeker yükleme testi ve açken 1. ve 2. saatte kan bakıyoruz. Hastaların gebelik şekeri olup olmadığını tek seferde tanısını koymaya çalışıyoruz.
GEBELİKTE ŞEKER YÜKLEMESİ YAPTIRMALI MIYIZ?
Hastalara önerimiz mutlaka şeker yüklemesinin yapılması ve gebelik şekeri varsa bunun tanısının konulmasıdır. 75 gr. şeker çok yüksek bir miktar değil. Muhtemelen 3-4 tane baklava yediğinizde daha fazlasını bile alıyor olabiliriz. Dolayısıyla hastaların korkması gereken, endişe etmesi ya da bebeklerine ya da kendilerine zarar veren bir şey değil. Aksine çoğu hekimin kendi yakınlarına, eşlerine veya akrabalarına da uyguladıkları tarama yöntemi. Gebelik şekerini atlamak anne ve bebek kayıplarına sebep oluyor. Dolayısıyla önemli olduğunu düşündüğümüz bir tanı yöntemidir.