KULAK KİRİ NEDİR? NEDEN OLUŞUR?

Elbette bu soru da en sık karşılaştığımız sorulardan haklı olarak. Adına kulak kiri de desek, buşon da desek, serümen de desek dış kulak yolunda birikip kulağı tıkayan tıkacın adıdır. Pek çok insanda kulak kendini temizler. Buna “self cleaning ear” yani kendini temizleyen kulak denir. Bazı insanlarda bu mekanizma yapısal olarak bozulup aksayınca kulak temizliği gerekir. Aslında bunu bir hastalık veya eksiklik gibi görmüyoruz. Bununla birlikte ameliyatlı kulaklarda, travma sonrası vb. durumlarda da kirin birikmesine yatkınlık artmaktadır.

KULAK KİRİ TEMİZLENİNCE HEP GEREKİR Mİ?

Kulak kendini temizlemeyince biz temizliyoruz. Böyle bir kulak elbette yine temizlik gerektirecektir. Bu temizlemenin suçu değildir. Kulağı tıkalı bırakmak mümkün değildir. Kulak tıkanıklığı sadece işitme kaybı değil, kafada dolgunluk, ağrı ve hatta baş dönmesi bile yapabilir.

KULAK KİRİ NASIL TEMİZLENİR?

En güvenli ve sık kullandığımız yöntem direk görerek aspiratör ile yani hava ile çekerek temizlemektir. Yine küret dediğimiz aletle kirin arkasına geçip dışarı çekmek de uygulanabilir. Kulak zarının sağlamlığından eminsek usulüne uygun ve temiz şekilde su sıkılarak da temizlik yapılabilir.